torsdag 6 augusti 2015

Roms första kejsare, blodsband, intriger och ren galenskap

Denna gång ska vi fördjupa oss i en familj eller snarar en dynasti som får de mesiga familjedramorna (Dallas, Falcon Crest och så vidare att se ut som ett barnkalas i jämförelse). Följ med till Rom under århundradet runt Kristus födelse och möt den julisk-claudiska ätten. (eftersom släktskap och liknande är rätt komplicerade har jag valt att kursivera alla namn första gången de dyker upp.)

Under det romerska kejsardömets första knappt hundra år (ungefär vid tiden för kristi födelse) styrdes Rom av fem kejsare med inbördes släktskap. I tur och ordning var dessa Augustus, Tiberius, Germanicus (mer känd som Caligula), Claudius och slutligen Nero.

I den romerska hierarkin var blodsband och släktskap med företrädare extremt viktigt och genom strategiska giftemål och allianser växte de mäktiga släkterna ihop med och in i varandra. Särskilt viktigt var det att kunna hävda släktskap till den förste kejsaren Augustus, född Gajus Octavianus och adoptivson till Julius Caesar som också har gett upphov till namnet på denna första romerska kejsardynasti.
Augustus (www.romeartlover.it)
Augustus var alltså den första egentliga kejsaren i Rom. Dock valde han aldrig att anta någon annan titel än konsul så i teorin styrde han Rom tillsammans med en medkonsul som dock i realiteten bara var en marionett. Han hade kort före dennes död år 44 f.Kr. adopterats av Julius Caesar. Octavianus far hade varit gift med Caesars systerdotter Atia. Som adoptivson fick han namnet Gajus Julius Caesar Octavianus.

Octavianus kom efter segern mot sin forne sammansvurne Antonius och dennes allierade den egyptiska drottningen Kleopatra vid sjöslaget vid Actium 31 f.Kr. att i praktiken själv utöva makten i hela det romerska riket. (Hur maktdelningen mellan senat och de olika ämbetena i Rom i praktiken såg ut tarvar en helt särskild uppsats).

Men den här texten ska ju handla om att släkten är värst och intriger:

Augustus var gift med en kvinna som hette Scribonia som var barnbarn till Pompejus den store. Det är samme Pompejus som hade varit Caesars och Crassus bundsförvant i det som kommit att kallas det första triumviratet. Hon var även barnbarn till den store statsmannen och fältherren Sulla. År 39 f.Kr. föddes Augustus enda bilogiska barn dottern Julia som skulle komma att bli en nyckelaktör i de kommande händelserna.

Augustus gifte år 38 f.Kr om sig med Livia Drusilla. Detta skedde delvis som en politisk allians. Livias tidigare make hade nämligen varit motståndare till Octavianus och de hade flytt från Rom i samband med dennes maktkoncentration. När hon gifte sig med Augustus hade hon redan en son, Tiberius och var gravid med ytterligare en Nero Claudius Drusus. Dessa båda adopterade av Augustus och fick viktiga positioner inom militär och statsförvaltning.

Utöver dessa båda adopterade söner fanns ytterligare ett antal tänkbara kandidater att ta över det växande riket: den främste var Augustus systerson Marcellus som dessutom var gift med Augustus dotter (och sin kusin) Julia. Marcellus ansågs vara en skicklig militär och betraktades som tronföljare när han hastigt avled år 23 f.Kr. Dessutom fanns Augustus gamla bundsförvant och vän Agrippa. Efter Marcellus död bekräftades Agrippas ställning genom att Augustus arrangerade ett giftemål mellan honom och Julia (som alltså två år tidigare varit gift med systersonen Marcellus). Kuriost kan sägas att Agrippa var 24 år äldre än sin hustru…

Agrippa avled år 12 f.Kr. och fick aldrig se sitt eget namn på kejsartronen. Agrippa och Julia fick hela fem barn varav de två förstödda sönerna Gaius Caesar och Lucius Ceasar bägge ”förärades” att bli adopterade av Augustus som hans egna barn och fick viktiga positioner. Båda avled dock relativt unga.

Men vem skulle då bli kejsare? Återstod gjorde nu Livias och alltså Augustus båda styvsöner Tiberius och Drusus där allt tyder på att Augustus föredrog den sistnämnda yngre brodern. Drusus hade efter att ha blivit utsedd till ståthållare i Gallien inlett ett fälttåg mot germanerna där han på grund av en olyckshändelse avled år 9 f.Kr. Då hade han två söner Germanicus och den senare berömde Claudius. När Germanicus avled hastigt år 19 e.Kr enligt vissa källor mördad av ståthållaren i Syrien Piso hade han hela nio barn varav två Agrippina den yngre och Gaius Julius Germanicus snart ska låta tala om sig.

Tiberius var nu den som klev fram som Augustus arvtagare. Efter Agrippas död hade Augustus stackars dotter Julia ännu en gång tvingats gifta om sig, denna gång med Tiberius. Historiker har beskrivit detta äktenskap som olyckligt. Tidigare hade Tiberius varit lyckligt gift med Agrippas dotter Vipsania Agrippina och nu tvingades han alltså att gifte om sig med sin tidigare frus, fars före detta hustru tillika sin egen styvsyster. Julia kom senare att landsförvisas av sin far eftersom det hävdades att hon hade ägnat sig åt diverse sexuella utsvävningar.
Tiberius (www.emersonkent.com)
Augustus dog år 14 e.Kr. och ersattes då av Tiberius som alltså både var hans styvson och hans måg (man gift med hans dotter). Historiker har skrivit mycket om att Tiberius i mycket överlämnade styret av Rom åt Praetoriangardets kapten Sejanus. Tiberius drog dig också tillbaka till Capri där det sägs att han ägnade sig åt diverse orgier och sexuella utsvävningar.

Vid sin död år 37 var han väldigt illa omtyckt efter att under ett antal år ha utfärdat ett stort antal avrättningsorder på framstående personer.

Men vem skulle då efterträda Tiberius? Tiberius egen son Drusus den yngre hade dött år 23 enligt vissa källor sägs det att han mördades av Sejanus som hade ett förhållande med hans hustru Livilla. Detta har dock aldrig kunnat bevisas. De som stod närmast till hand var istället hans bror Germanicus barn Gaius Julius Germanicus, av de flesta mer känd under sitt smeknamn Caligula och Tiberius sonson Tiberius Gemellus. Caligula hade tillbringat flera år tillsammans med Tiberius på Capri. Vad de hade ägnat sig åt där förtäljer inte historien… men han var Tiberius favorit.

Tiberius hade i sitt testamente tydliggjort att Caligula och Tiberius Gemellus som alltså var Caligulas kusin skulle dela på makten i Rom. Efter att Tiberius hade dött år 37 beordrade Caligula snart en avrättning på sin kusin eftersom denne misstänkte för att vara delaktig i en kupp för att störta honom.

Caligula kom att bli en ännu mer omskriven kejsare än Tiberius. Myterna och berättelserna om hans utsvävningar är många men källorna är inte så tillförlitliga. En av de mer graverande uppgifterna som förekommer ofta är att hans största kärlek ska ha varit hans egen syster Drusilla.

Caligula (commons.wikimedia.org)
Caligulas tid som romersk kejsare blev kort, bara fem år, redan år 41 mördades han av sina egna livvakter. I det läget hade det varit mest troligt att Rom skulle styras av praetoriangardet men ödet ville annorlunda. Enligt uppgift hittade gardet Caligulas farbror Claudius bakom en gardin och utropade honom då till kejsare i förhoppningen att han skulle låta sig styras av dem.

Claudius hade som ung varit sjuklig, haltat och stammat ymnigt. Det hade gjort att han hade förbjudits att framträda i offentligt sammanhang. Hans familj hade tydligen sett på honom som en idiot något som förmodligen gjorde att han kunde överleva så länge som han gjorde. Claudius är en av de kejsare som av sentida historieforskning har kommit att få upprättelse. Han visade sig, sina handikapp till trots, vara en mycket duglig kejsare som bland annat öppnade upp för ett visst mått av religionsfrihet i romarriket.
Claudius, filmomslag (amazon.com)
Claudius slutligen var gift hela fyra gånger men de flesta av äktenskapen var rena politiska konstruktioner arrangerade av kejsarfamiljen. Tillsammans med sin tredje hustru Messalina fick Claudius en son Britannicus (det var under Claudius tid som kejsare som erövringen av Britannien fullföljdes) och en dotter Claudia Octavia. Den senare blev sedermera hustru till nästa kejsare Nero.

Messalina hade i hemlighet gift sig med sin älskare Cajus Sillius. Resultatet blev att Claudius lät avrätta sin före detta hustru och istället gifte om sig med Agrippina (alltså Caligulas syster och älskare samt Claudius egen brors barnbarn). Agrippina hade i sin tur en son från ett tidigare äktenskap, Nero, som hon såg till att Claudius adopterade. Mycket tyder sedan på att Claudius blev mördad innan hans egen son Britannicus han bli myndig. Antagligen var Agrippina i sådana fall inblandad. Nero blev därför vid Claudius död år 54 utropad till kejsare.
Nero (en.wikipedia.org)
Avslutande reflektioner
Går det att lita på 2000 år gamla historiska källor? Historien skrivs alltid i ett syfte och polemiseringen hos de fåtal författare som har överlevt är uppenbar. Klart är dock att väldigt många mer eller mindre framträdande företrädare dör hastigt och lustigt just som de står i begrepp att erkännas en maktposition. Konspirationerna och ränksmiderierna är uppenbara och metoderna får vilken lättsmällt kvällssåpa som helst att blekna i jämförelse.

På tal om kvällssåpa så finns det en sevärd TV-serie med titeln I Claudius som beskriver händelseförloppet. I denna utmålas Augustus fru Livia Drusilla som en oerhört slipad giftmördare och intrigmakare men detta har aldrig till fullo bevisats.

Referenser och vidare läsning
Lives of the twelve Caesars – Suetonius i översättning av H.M. Bird

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar