torsdag 22 november 2018

En otursförföljd och tragisk dynasti – om klanen Kennedy


John F Kennedy och Jackie Kennedy strax innan skotten börjar falla

Den unge mannen och hans hustru färdas genom en stad. De åker i en lyxig öppen bil och småpratar med två bekanta. Plötsligt hörs ett skott sedan kommer ytterligare två eller kanske tre i snabb följd. Den unge mannen träffas i huvudet och delar av hans skalle krossas av kraften i skottet. Klockan är halv ett den 22 november 1963. En halvtimme senare klockan 13.00 dödförklaras mannen på ett sjukhus i närheten. Mannen är världens mäktigaste person USA:s 35:e president John Fitzgerald Kennedy.

Efter att ha rört mig i hiskeligt gamla domäner ett tag har jag idag valt att ge mig i kast med detta närmast moderna ämne. Ett mord som när det inträffade skakade om en hel värld och vars historia fortfarande är höljd i dimma. Antalet konspirationsteorier kring händelserna har slagit rekord och starkt bidragit till att göra honom till en ikon i många amerikaners ögon.

Jag vill viga den här dödsdagen till att skriva en essä om honom men även om hela hans märkliga och ibland väldigt tragiska familj.

En släkt av irländska katolska invandrare
I dessa dagar när nuvarande president i Vita huset ägnar sig som bäst åt att hetsa mot människor med utländsk bakgrund kan det vara på sin plats att påminna sig om att USA:s mäktigaste familj, det närmaste en kungafamilj man någonsin kommer att komma härstammar från fattiga irländska invandrare.

Det hela började med Phytopthora infestans eller som den också kallas potatisbladmögel som är en svampsjukdom som kan drabba potatis. Den kallas också för potatispesten och slog till mot Europa från 1845 till 1852. Särskilt svårt drabbades Irland eftersom befolkningen var närmast totalt beroende av potatisen för sin överlevnad.

Resultatet av pesten var att en tredjedel av Irlands befolkning valde att emigrera till Amerika. Framförallt slog man sig ner i nordöstra USA.
Patrick Kennedy (1823-1858)

Två av alla dem som valde att lämna sitt hemland för att söka lyckan i det stora landet i väster var Patrick Kennedy och Bridget Murphy som ska komma att bli urfäder till den mäktiga Kennedyklanen. De kom båda från New Ross County i sydöstra Irland. 1849 efter flera år av svält och nöd lämnade de Irland och slog sig ner i Boston. Boston var på den tiden en extremt segregerad och delad stad. De många irländarna kom närmast att utgöra en stat i staten med egna sociala strukturer där katolska kyrkan i mycket stod i centrum.

Livet i östra Boston var hårt. Patrick Kennedy var utfattig och de nio år han hade kvar i livet skulle kantas av ett eländigt och hårt liv som skeppsarbetare. Det som slutligen kom att ta hans liv var den fruktade koleran som även hade dödat hans äldste son ett par år tidigare. Kvar som familjeförsörjare med fyra barn stod Bridget.

Hon fick ett arbete i en sybehörsaffär och genom hårt arbete kom hon så småningom att ta över hela verksamheten. Utöka den och genom den faktiskt skaffa sig en liten förmögenhet som hon investerade i en gedigen utbildning åt sin ende son som var familjens minsting. De tre äldre systrarna kunde se fram emot lika hårda liv som modern medans sonen skulle komma att gå en annan bredare väg.

PJ Kennedy
PJ Kennedy

Patrick Joseph Kennedy. Var alltså den förste Kennedyn som fick gå i skolan och lära sig saker. Även om det med våra mått mätt bara handlade om en grundskutbildning var han långt mycket mer priviligierad än sina systrar och sina föräldrar. När han var 14 år gammal slutade han skolan för att börja arbeta som hamnarbetare.


Han lyckades faktiskt spara ihop lite pengar och kunde med dem köpa en mindre bar i Haymarket-kvarteren. Han skulle senare komma att utöka verksamheten och mot slutet av sitt liv hade han ekonomiska intressen i kolindustrin och var stor delägare i en lokal bank. Han hade lyckats köpa ett fint hus i östra Boston.

PJ blev den förste i klanen Kennedy som gjorde sig ett namn inom politiken. Han kom att under sammanlagt sex års tid ingå i Massachusetts representanthus och därmed etablerade han sig som en av de ledande företrädarna för det demokratiska partiet i Boston.

PJ Kennedy hade gjort sig känd för sin generositet. Han glömde uppenbarligen aldrig bort sin fattiga och enkla bakgrund utan var lånade ofta ut pengar till irländska vänner i behov av medel. När han hade dött 1929 hittade man en mängd skuldsedlar som han aldrig hade löst in och som kom att efterskänkas av familjen.


Joseph Kennedy
Joseph Kennedy

Joseph Patrick Kennedy var PJ och hans fru Mary Augusta Hickeys äldsta son. En yngre bror Francis, hade dött ung och han hade även två yngre systrar, Mary och Margret. Han beskrivs inte som någon stjärna i skolan men socialt populär bland klasskamraterna. Joseph blev den första i en lång rad Kennedy´s som gick på det prestigefyllda universitetet Harvard.

I oktober 1914 gifte han sig med Rose Elisabeth Fitzgerald som var dotter till Bostons dåvarande borgmästare. Äktenskapet sågs lite som en skandal eftersom borgmästaren och PJ Kennedy varit bittra konkurrenter. I och med äktenskapet förenades två av Bostons politiskt mest framträdande släkter.

Efter att han hade tagit examen från Harvard 1912 började han sin framgångsrika karriär inom företagsvärlden som skulle göra honom stenrik. Han köpte och sålde företag med stora vinster som följd. Han rankades eventuellt som en av de tio rikaste personerna i hela USA vid den här tiden.
Josephs stora dröm var att etablera sig som politiker. Men som irländsk katolik var vägen till politikens finrum närmast en omöjlighet. Det spelade ingen roll hur mycket pengar han hade och investerade. När Franklin D Roosevelt drev sin omvalskampanj 1933 ställde Joseph Kennedy upp med stora gåvor. OSM tack för hjälpen belönades han inte med någon ministerpost, vilket han kanske hade hoppats på, istället blev börshajen utsedd till den första ordföranden i Securities and Exchange-kommissionen dvs. USA:s motsvarighet till Sveriges finansinspektion.

Sex år senare utsågs Kennedy till ambassadör i London. Men han passade aldrig för den uppgiften. Kennedy var inte alls intresserad av diplomati. Istället försökte han ordna möten med Adolf Hitler. Han gjorde många underliga uttalanden som inte alls låg i linje med presidentens uppfattning hemma i USA. 1940 tvingades också utrikesministeriet att kalla hem den frispråkige ambassadören.

Joseph Patrick ”Joe” Kennedy
Joe Kennedy (1915-1944)

Joseph Kennedys stora dröm var alltså att en av hans söner skulle ta plats i Ovala rummet som USA:s president. Och den som skulle göra det var den karismatiske, drivne, vältalige, snygge äldste sonen Joseph Patrick Kennedy junior. Den här killen hade verkligen allt.

Han föddes 1915, gick på Harvard college, var duktig i skolidrott och läste ett år i England innan han sökte in på Harvard för att bli advokat.

Redan från unga år fick han höra att han skulle bli den första katolska presidenten. Redan som 25-åring deltog han i demokraternas nationalkonvent och han hade bestämt sig för att han skulle ställa upp och kandidera till representanthuset för Massachusetts 1946. Men ett krig kom i mellan och Joe:s liv skulle komma att ta slut knappt innan det hade börjat.

Joe hade utbildat sig till bombflygare och skulle delta i ett hemligt uppdrag riktat mot tyskarnas V2-raketer. Men han kom aldrig så långt utan den 12 augusti 1944 exploderade hans bombplan över Engelska kanalen. Tragedin var ett faktum och familjen Kennedy hade förlorat sitt stora hopp.

John F Kennedy
Det nya hoppet skulle komma med den två år yngre brodern John Fitzgerald Kennedy även kallad Jack. Under hela sitt liv skulle han lida av en sjukdom som innebar att han hade ryggsmärtor och tvingades till ständig medicinering av starka tabletter.

1940 tog han precis som sin äldre bror examen från Harvard. Hans dröm var att bli journalist eller historiker (sympatisk man det där trots allt). Men det hela skulle komma att ändras genom hans bror tidiga bortgång.

John hade blivit krigshjälte i samband med sin tjänstgöring i flottan i Stilla havet och det blev en bra plattform i hans väg fram mot presidentposten.

1960 års presidentval blev historiskt såväl för sin jämnhet som för de kontroverser det skapade. Kennedy ställdes mot Richard Nixon som var Eisenhovers vicepresident. Båda kandidaterna var unga till åren och stod för ett nytänkande i amerikansk politik.

I Illinois och Texas vann Kennedy knappt men det rapporterades om valdeltagande på över 100 procent i viss distrikt vilket tyder på oegentligheter. Dessutom valde några sydstatselektorer att lägga sina röster på andra senatorer eftersom Kenndy hade utlovat reformer på det medborgerligrättsliga området.

Men Kennedy trivdes aldrig riktigt på den inrikespolitiska scenen där presidenten förväntas arbeta med senaten för att få igenom sin politik. Utrikespolitiken blev mer hans område vilket inte minst visar sig under Cubakrisen 1962 (men den kommer jag att beskriva vid ett annat tillfälle, jag lovar).

Kennedy fick som sagt sitt tragiska slut för 55 år sedan i det ouppklarade mordet. Snabbt hittade man från polisens sida Lee Harvey Oswald som med tydliga bevis ställdes inför rätta. Rättegången hann dock aldrig inledas eftersom Jack Ruby, en smågangster, lyckades ta sig in i polishusets garage med en revolver och sköt Oswald på nära håll. Den officiella mordutredningen den så kallade Warren-kommissionen har kritiserats på mängder av punkter och många är idag övertygade om att Oswald inte kan ha varit ensam som skytt. Antagligen kommer vi aldrig att få klarhet i detta.

Man skulle lätt kunna tro att de tragiska dödsfallen på Joe och John Kennedy skulle vara tillräckligt och att familjen hade fått utstå tillräckligt lidande men tyvärr var detta bara början på eländet.

Rosemary Kennedy
Rosemary Kennedy (1918-2005)

Den kanske sorgligaste historien av alla i Kennedy-familjen (om man tänker sig att det kan finnas något sorgligare än att bli mördad) är den om den äldsta av de fyra mellansystrarna, Rosemary Kennedy. Hon föddes i september 1918, alltså bara ett lite drygt år efter John. Hennes tragiska historia började antagligen redan när hon föddes eftersom hon drabbades av syreförlust i samband med förlossningen. Antagligen skedde detta på grund av att en sköterska helt enkelt försökte stoppade förlossningsförloppet i väntan på en läkare.

Rosemary utvecklades i en långsammare takt än sina äldre och yngre syskon. Hon hade svårt att läsa och utvecklades inte så bra rent motoriskt. Hon följde med sina syskon i samband med att pappan blev utsedd till ambassadör i London och kom att stanna kvar där med honom under krigsåren. Åren i England sägs ha varit de lyckligaste i hennes liv.

1941 bestämde Joseph Kennedy att något drastiskt måste göras. Det som kom att göras var en av de första frontallobotomeringarna i världen. En läkare borrade två hål i Rose´s huvud och skar av nervtrådarna. Operationen misslyckades och Rose skulle leva resten av sitt liv som svårt handikappad. Hon skulle ha stora problem med talet, inte kunna använda en arm ordentligt och halta svårt.

Hon kom att leva resten av sitt långa liv på olika institutioner. Det verkar uppenbart att ett handikappat barn inte passade in i den bild som Kennedyfamiljen arbetade för att visa upp av sig själva och Rosemary kom att bli den bortglömda och bortgömda medlemmen i familjen. Hennes pappa besökte henne sista gången 1948 (han dog 1969). Hennes mamma Rose besökte henne inte alls på över 20 år. Först 1974, över trettio år efter att hon hade lobotomerats arrangerades ett besök i Hyannis Port med de då överlevande syskonen.

När Rosemary 2005 slutligen avled 2005, 86 år gammal, efter att ha varit institutionaliserad i nästan 60 års tid, fanns de fyra av hennes syskon som fortfarande levde; Eunice, Patricia, Jean och Ted alla vid hennes sida.

Kathleen Kennedy
Kathleen Kennedy (1920-1944)

Barn nummer fyra och dotter nummer två gick ett romantiskt och tragiskt öde till mötes. Hon föddes i Massachusetts i februari 1920. Hon kom att stå sin äldre bror John nära och fick smeknamnet ”Kick” på grund av sin envishet men också sin uppsluppenhet.

När hennes far blev utsedd till ambassadör i London skulle hennes liv förändras för alltid. Hon och hennes systrar introducerades vid hovet 1938 och hon fick snabbt en stor skara nära bekanta inom den engelska överklassen. Efter krigsutbrottet 1939 återvände hela Kennedyfamiljen förutom pappa ambassadören till USA.

Men redan 1943 lyckades hon hitta ett sätt att ta sig tillbaka genom ett arbete för internationella Röda korset. Hon kom att distansera sig och bli mer självständig från sin familj och när hon inledde ett förhållande med William Cavendish arvtagare till hertigen av Devonshire. Mamma Rose försökte på alla sätt förhindra och försvåra deras relation framförallt var hon orolig för att deras framtida barn skulle uppfostras i den anglikanska kyrkan och inte i den katolska. De gifte sig trots det i maj 1944 men bara fyra månader senare och en månad efter storebror Joe´s död dödades William av en tysk prickskytt under strid i Belgien.

Fyra år senare förälskade hon sig på nytt. Denna gång i Peter Wentworth-Fitzwilliam. Denne befann sig då i skilsmässa från sin fru. Även denna gång protesterade Kennedyfamiljen mot såväl relation som förmodat framtida giftermål.

I maj 1948 skulle Kathleene och Peter flyga från Paris till franska Rivieran på semester. Deras lilla plan hamnade i en storm strax söder om Lyon, drabbades av turbulens och kraschade slutligen i en ravin i bergen. Såväl Kathleen och Peter som piloten och navigatören avled antagligen omedelbart.
Endast pappa Joseph dök upp på begravningen som arrangerades av Cavendishfamiljen. Mamma Rose vägrade delta och lär i brevkort i princip ha fördömt dottern och hävdat att hon nu befann sig i skärselden.

Eunice Kennedy
Eunice föddes 1921 och är den av Kennedyfamiljen som tillsammans med yngsta brodern Ted kanske har gjort mest bestående politiska avtryck utan att någons varit politiker är Eunice Kennedy. När Eunice dog 2009 sa Ted Kennedy att hon var den enda i hela familjen som verkligen hade lyckats att göra bestående avtryck.

Hennes stora livsgärning som hon kommer att bli ihågkommen för är hennes idoga arbete med människor och särskilt barn med funktionshinder. Hon är en av de starkaste röster som har kämpat för inrättandet av special olympics eller paralympics som det också heter.

Hon verkar ha varit den enda i familjen som aldrig helt och fullt släppte kontakten med den handikappade Rosemary antagligen är det den relationen som fick henne att engagera sig på det sätt som hon gjorde.

Patricia Kennedy
Patricia Kennedy som föddes 1924 ansågs vara den mest sofistikerade men också den mest introverta i syskonskaran. Hon engagerade sig tidigt i filmens värld och flyttade till Hollywood i hopp om att kunna få arbete som filmproducent. Men i det konservativa 50-talet fick hon nöja sig med att bli assistent.

1954 gifte hon sig med den brittiske skådespelaren Peter Lawford i Santa Monica i Kalifornien. Äktenskapet blev dock en katastrof på grund av Lawfords alkoholism och otrohetsaffärer (något som tycks drabba kvinnorna och var utmärkande för männen i Kennedyfamiljen). 1966 skilde paret sig och Patricia själv drabbades av alkoholism och fick dessutom tungcancer.

Hon dog 2006 i en ålder av 82 år.

Robert Kennedy
Robert Kennedy (1925-1968)

Robert Kennedy var John F:s sju år yngre bror. Han är den som åtskilliga gånger mot sin vilja tvingas in i sin äldre brors affärer för att inte minst i egenskap av justitieminister sätta press på olika ryktesspridare.

Han följde i mycket sina äldre bröders bana genom studier på Harvard och därefter juristexamen. På ytan lyckligt äktenskap men i praktiken hade han precis som sin far Joseph och sin bror John F och senare lillebror Ted en mängd otrohetsaffärer bakom sig.

Efter att ha fungerat som kampanjledare i valet 1960 och sen som justitieminister klev han ut ur sin äldre brors skugga efter dennes död 1963. Inför valet 1968 var han en av flera demokrater som stod i begrepp att utmana sittande demokratiske presidenten Lyndon B Johnsson.

Men här kom han också att skilja sig åt från sin bror John. De åtta år som hade förflutit sedan valet 1960 hjälpte kanske också till. Robert hade influerats av medborgarrättsrörelsen och kom att rikta sig till afroamerikanska och latinska invandrargrupper och människor som befann sig i mindre priviligierad social ställning.

En kväll den 5 juni fick han en möjlighet att besöka en grupp av dessa i ett restaurangkök som tillhörde Ambassador Hotel i Los Angeles. När han skulle hälsa på en av diskarna drog denne upp en pistol och sköt Robert. Mördaren som var den palestinske amerikanen Sirhan B Sirhan kunde snabbt gripas och ställas inför rätta.

Jean Kennedy
Jean Ann Kennedy föddes 1928 och är den ende av syskonen Kennedy som fortfarande var i livet när den här essän skrevs. Hon gjorde 1993 den historiska resan tillbaka till familjens ursprung när hon av Bill Clinton utsågs till USA:s ambassadör på Irland. Efter fem år 1998 avgick hon från den posten och har sedan dess utsetts till irländsk hedersmedborgare. Jean Kennedy avled 2020.

Ted Kennedy
Under en lunch för att hedra den nyvalde president Obama våren 2009 kollapsar plötsligt en man. En tid tidigare har han diagnostiserats och opererats för en elakartad hjärntumör. Ett par månader senare är han död. Mannen är Edvard ”Ted” Kennedy som har samlat så sig nästan 50 år i senaten och därmed är en av de tre senatorer som har suttit längst tid.

Han tog 1960 över brodern Johns senatsplats när denne kandiderade till president och har sedan dess agerat i senaten. Under många år var han ordförande i senatens utskott för sjukvård och ligger där bakom över 300 lagförslag kring en lång rad områden.

Han ansågs under sin tid i senaten vara något av den amerikanska vänsterns informella ledare.

Näste generation Kennedy´s
Som det anstod rättroende katoliker skaffade barnen Kennedy massor av egna barn. Som exempel hade Robert Kennedy 11 stycken och John fyra. Flera av dem har engagerat sig politiskt och vem vet vilket öde som framtiden har i sitt sköte för denna märkliga och mäktiga dynasti.


Referenser och vidare läsning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar