onsdag 5 augusti 2015

Alsace – tyskt, franskt, tyskt och franskt igen

Bloggens andra text kan ses som en utveckling och förstoring av gårdagens text om Rouffach och Châteu d’Isenbourg. Den här gången ska det handla om regionen Alscace som ligger längst ut på det franska ”knä” som på ett lite onaturligt sett ser ut att sticka in i magen på dagens Tyskland 
Alsace, bildkälla Nationalencyklopedin på nätet/Carin Larsson
Alsace tillsammans med grannregionen Lorraine har alltid varit omstridda. Närheten till den breda och naturligt delande Rhen har gjort det intressant för olika historiska statsbildningar. Området införlivades i Romarriket i och med Ceasars fälttåg 58 f.Kr. Vid den tiden beboddes Alsace av keltiska galler men redan då med germanska inslag. Rehn kom under nästan 400 år att vara gräns för Romarikets expansion i nordöstlig riktning vilket präglade befolkningen i relation till de germanska stammarna på andra sidan floden.

Själva namnet Alsace uppkom när alemannerna tog kontrollen över området och drev bort romarna efter nästan fyra hundra år, de alemanner som stannade kvar på östra sidan av Rhen kallade de utflyttade för alisazas och landet fick namnet Alisaza (Alsace). De Alemmanska stammarna kom ursprungligen från trakten av nuvarande Main i Nordtyskland och under 200-talet hade de gjort livet surt för romarna genom att flera gånger anfalla över Rhen och Donau.

År 496 kom Alsace under frankerna, (ja jag ska skriva en utförlig text om frankerna och merovingerna jag lovar) och när frankerriket delades kom Alsace att tillhöra det östfrankiska riket, som senare kom att utgöra grunden till det tyska riket. Det tyska namnet blev Elsass. Landet sönderföll under medeltiden i flera olika mer eller mindre självständiga områden och fria städer, bl.a. biskopssätet Strasbourg (se tidigare inlägg).

Efter 30-åriga kriget och westfaliska freden 1648 införlivades Alsace med Frankrike. Starka ekonomiska och kulturella band fanns dock fortfarande kvar till Tyskland fram till tiden för franska revolutionen, då de övre klasserna förfranskades och Alsace blev mer ”franskt”.

Genom freden i Frankfurt am Main 1871 avträdde Frankrike nästan hela Alsace och en del av Lorraine till det nya enade Tyska riket. Befolkningen var till övervägande delen tyskspråkig men kände sig ändå som fransk och protesterade mot anslutningen till Tyskland. Detta anspråk kom starkt att bidra till den mycket hårda freden i Versailles knappt 50 år senare och därmed indirekt även till andra världskriget.

28 juni 1919 tillföll hela Alsace-Lorraine Frankrike. Under andra världskriget ockuperades Alsace-Lorraine av tyskarna Efter krigsslutet återgick Alsace-Lorraine till Frankrike och idag finns det mängder av monument där befolkningen hyllar sin befrielse från Tyskland. Samtidigt som hälften av alla ortsnamn är på tyska och massor av människor behärskar båda språken. Frankrike är precis som
Tyskland bara en linje på en karta det är människor och folk som räknas.

Imorgon lovar jag att återkomma med något som inte handlar om min senaste semesterresa.

Källor och vidare läsning
Nationalencyklopedin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar