måndag 3 augusti 2015

Château d’Isenbourg – från frankisk fästning via biskopssäte till hotell

För en tid sedan semestrade jag i Frankrike. En natt sov vi över på ett hotell som låg i en liten stad i södra delen av Alsace som heter Rouffach. Hotellet hette Château d’Isenbourg och får tillsammans med själva byn tjäna som första träningsobjekt för den här bloggen.

Rouffach har en bevisad historisk koppling till romersk tid. Södra Gallien erövrades under första århundradet före Kristus av det framväxande imperiet som innan dess hade lyckats bli ensamma härskare på den Iberiska halvön och efter de framgångsrika puniska krigen mot Karthago som avslutades 146 Fkr. blivit obestridda härskare över västra Medelhavet. Rouffach ligger strategiskt beläget i en dalgång som utgör en naturlig förbindelseled mellan de sydligare och de nordligare delarna av dårarande Gallien. Slottets nuvarande placering på en hög ås verkar logiskt och med största säkerhet har det legat någon typ av befästning här redan under antiken.

Under de merovingiska kungarnas tid (500-talet) (påminn mig om att jag någon gång ska försöka redogöra för de frankiska kungarna och den merovingiska ättens inflytande i en annan artikel) finns det källor som pratar om att ett slott på den nuvarande platsen skulle ha varit säte för kung Dagobert II (650-679) av Austrasien (inte att förväxla med varken Australien eller Austria). Det finns en legend om att kungen gav slottet och hela byn Rouffach till biskop Arbogast av Strasbourg efter att denna hade väckt hans son Siegebert från döden efter en jaktolycka. Hur det är med den saken låter vi vara osagt.

Klart är dock att Rouffac och Isenbourg blev en del av de regerande biskoparna i Strasbourgs landområde som omfattar delar av nuvarande Alsace. De regerande biskoparna kallades även prinsbiskopar och var snarare att betrakta som en slags religiös feodalherrar som lydde under den heliga stolen i Rom snarare än under landets kung (jag lovar att även detta ämne ska utvecklas senare). Förmodligen besökte sällan biskoparna Isenbourg eftersom de hade ett ståtligt och fint palats i Strasbourg att hålla hov i.

1634, under 30-åriga kriget invaderades och förstördes stora delar Rouffach av svenska trupper under deras försök att bibehålla sin ställning efter flera års svåra strider i södra Tyskland. Mycket lite har dock gått att finna om svenskarnas förehavanden i staden eftersom huvuddelen av den svenska styrkan vid denna tidpunkt hade dragit sig ur kriget så känns denna fakta en smula tveksamt.

År 1675 under det fransk-holländska kriget utspelade sig ett stort slag vid Turckheim i trakten kring Rouffach. En fransk här besegrade en österrikisk/brandenburgsk/preussisk. Resultatet blev att Frankrike och dess allierade tvingade ut sina motståndare ur Alsace.

Slottet Isenbourg såldes 1791 och runt 1820 revs den gamla bygganden och gav plats åt ett modernare lantgods även om de gamla källarvalven härstammande från 1400 och 1500-talen fortfarande finns kvar intakta. Idag är huset omgjort till ett hotell med fantastisk mat och underbara lokala viner.

Se där. 2435 tecken, utan blanksteg och vips framstår en lien by i nordöstra Frankrike och ett stort slottsliknande hus på en kulle som en betydelsefull del av den tidens gång som vi kallar historia.

Källor
Nationalencyklopedin
Turistbroschyr om Rouffach
Informationsbroschyr om Château d’Isenbourg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar